Sydäniskuri

Sydäniskuri eli defibrillaattori – tuttavallisesti defi tai deffa – on laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt henkeä uhkaava rytmihäiriö. Sydänpysähdyksissä ensimmäinen auttaja on usein ohikulkija eli kuka tahansa meistä. Siksi sydäniskurin käyttöön kannattaa tutustua.

Sydäniskurin käyttöä ei kannata arastella – laite antaa iskun vain, jos se tunnistaa sen tarpeelliseksi. Sillä ei voi aiheuttaa vahinkoa kenellekään. Laite neuvoo käyttäjää ääniohjauksella ja selkeillä kuvallisilla ohjeilla. Lue lisää sydäniskurista.

 

Sydäniskuri tutuksi -videot

Sydäniskuri tutuksi -videot löytyvät Sydänliiton YouTube -kanavalta. Käytettävissä on kahden minuutin mittainen video ilman tekstitystäsuomenkielisellä tekstityksellä ja ruotsinkielisellä tekstityksellä. Lyhyenä tietoiskuna toimii 30 sekunnin mittainen video ilman tekstitystä, suomenkielisellä tekstityksellä ja ruotsinkielisellä tekstityksellä.

Tunnetko sydäniskurin?

Tämä esitys on tarkoitettu sydänpiirien ja -yhdistysten käyttöön esimerkiksi kouluvierailujen tai yleisöluentojen yhteydessä. Esityksen avulla on tarkoitus rohkaista käyttämään sydäniskureita ja tiedottaa defi.fi -palvelusta. Esityksestä löytyy myös videolinkkejä, joiden avulla sydäniskurin käyttöä voi havainnollistaa.

Lataa diasarja koneellesi (paina linkistä aukeavalla sivulla Download sivun oikeasta yläkulmasta).

Defi.fi-palvelu

Sydäniskureiden paikkatietoja kerätään kansalliseen defi.fi -palveluun, josta vastaavat Suomen Elvytysneuvosto, Suomen Punainen Risti ja Suomen Sydänliitto. Laitteen rekisteröi palveluun sen haltija. Tiedote sydäniskurin haltijalle.

Defi.fi-palvelun avulla kuka tahansa voi selvittää nopeasti lähimmän sydäniskurin sijainnin. Lue lisää ja katso miten sinäkin voit auttaa rekisterin kasvattamisessa

Joko teidän kylällä tai korttelissa on oma sydäniskuri?

Sydäniskureita suositellaan hankkimaan paikkoihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä ja toisaalta sinne, missä ensihoidon tavoittamisviive on pitkä. Sydäniskurin sijoittamispaikkaa kannattaa suunnitella yhteistyössä paikallisen ensihoidon kanssa. Laitteesta on eniten hyötyä, jos se on saatavilla joka päivä ja kaikkina vuorokauden aikoina. Lämmitettävän sydäniskurikaapin ansiosta tämä on mahdollista myös Suomen olosuhteissa.

Vinkit sydäniskurin hankinnan rahoittamiseen

Moni yhdistys ja yhteisö on kerännyt rahat sydäniskurin hankintaa varten, tehnyt sydäniskureiden hankinnasta aloitteen kaupunginvaltuustolle tai ollut muutoin aloitteellinen niiden hankkimisessa. Olemme koonneet joitakin artikkeleita erilaisista keräystavoista.

Vuonna 2019 sydänyhdistykset ja -piirit voivat ostaa sydäniskurin jäsenetuhintaan

Lipaskeräys

Keräystili

Lahjoitukset ja avustukset

Tapahtumat

Sydänyhdistys lahjoittajana tai hankinnan koordinoijana