Luontokuntosali

Jumppaliike luonnossa

Liikuntaa luonnossa (Kuva: Susanna Nurmeksela)

Luonnostaan hyvää sydämelle!

Luontokuntosalin ideana on hyödyntää luonnosta löytyviä elementtejä erilaisten lihaskuntoa, kestävyyttä, liikkuvuutta, tasapainoa ja hapenottokykyä kehittävien liikkeiden toteuttamiseen. Kivet, kannot, kaatuneet puunrungot ja kapeat, mäkiset metsäpolut tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia toteuttaa erilaisia liikkeitä. Luonnossa liikkuessa kunto kasvaa lähes huomaamatta ja moni perinteisiä kuntosaleja vieroksuva saattaa löytää luontokuntosalista itselle sopivan, mieluisan tavan liikkua. Yksinkertaiset ja hyvin ohjeistetut liikkeet sopivat kaikille ja niistä voi tehdä kevyemmän tai haastavamman version. Myös omia liikkeitä voi keksiä – luonnossa vain mielikuvitus on rajana. Luontokuntosalille voi lähteä yksin, ystävän tai perheen, tai vaikka isomman ryhmän kanssa. Suomalainen luonto tarjoaa tilaa jokaiselle liikkujalle.

Valmistelut

Rastikortit ja ohjeet tulee tulostaa. Kortit tulee ennen tulostusta ladata ja tallentaa omalle koneelle. Omasta Sydänpiiristä voi tarvittaessa kysyä apua tulostamiseen.

Tarvitaan sopiva paikka luonnosta, jonne on helppo tulla. Maanomistajan lupa luontokuntosalin pystyttämiseen tulee varmistaa. Omasta kunnasta voi kysyä neuvoa ja apua.

Luontokuntosalin voi pystyttää yhden päivän tapahtuman ajaksi tai pidemmäksi aikaa muutamista päivistä kuukausiin.

Luontokuntosalille on turvallisuusohjeet, jotka löytyvät Rastikortit ja ohjeet -tiedoston lopussa.

Toteutus

Luontokuntosalissa on 9 rastia + alkulämmittely ja loppuvenyttelyt. Rasteista voi valita sopivan määrän. Kuitenkin hyvän kokonaisuuden saa kun valitsee vähintään viisi (5) rastia sekä alkulämmittely ja venyttely. Tarkoituksena on vahvistaa lihaskuntoa, sydän- ja verenkiertoelimistön  kuntoa, tasapainoa ja mielen hyvinvointia. Bonuksena saa raitista ilmaa ja voi nauttia luonnon kauneudesta.

Liikkeet ovat helppoja toteuttaa. Osassa liikkeistä on valittavana myös haastavampi vaihtoehto. Liikkeet tehdään aina oman kunnon mukaan.

Rastikortit voi laittaa esille joko puun ympärille narulla, maahan tai kiven päälle ja vaikka pieni kivi painoksi.

Luontokuntosalin liikkeisiin voi tutustua myös ohjevideoiden avulla. Video avautuu, kun lukee rastikortissa olevan QR-koodin puhelimella. Ohjevideot helpottavat liikkeiden tekemistä.

Lisätietoja 

Lisätietoja ja esimerkiksi laminoidut rastikortit yhdistyksellenne saatte Keski-Suomen Sydänpiiriltä!