Kuntoutuskurssit ja tuetut lomat

sydanliitto_kesa_2018_09_hires.jpg

Kuva: Suomen Sydänliitto

Huom! Kuntoutumiskurssitoiminta käynnistyy vähitellen syksyllä, koronarajoitteet huomioiden. Kursseja siirretään tarvittaessa nettiin. Lisätiedot syksyn kurssitarjonnasta päivittyy kuntoutuskalenteriin.

 

1. Sydänliiton kuntoutumiskurssit

Sydänsairaus muuttaa elämää, mutta sen kanssa ei tarvitse pärjätä yksin. Sydänliiton kursseilla tapaat toisia samassa elämäntilanteessa olevia. Kokemusten jakaminen helpottaa ja auttaa toteuttamaan sinulle itsellesi sopivia muutoksia arkeesi.

Kurssien tavoitteena on antaa sydänsairastuneelle tietoa, taitoa ja tukea omahoitonsa toteuttamiseen ja psykososiaaliseen selviytymiseen. Kuntoutumiskurssilla ryhmän kanssa yhdessä tekeminen, keskustelut ja vertaistuki ovat merkittävässä roolissa. Kurssien vetäjinä toimivat kokeneet sydänterveyteen perehtyneet terveydenhuollon ammattilaiset kuten sairaanhoitaja/terveydenhoitaja, lääkäri, sydänfysioterapeutti ja psykoterapeutti. Osalla kursseista on mukana Sydänliiton kouluttama vertaistukihenkilö. Teemakurssit ovat tietopainotteisia joko koko päivän tai muutaman tunnin mittaisia. Erilaisia teemakursseja järjestetään myös verkossa. Kuntoutumiskurssit sisältävät 1-5 yöpymistä. Kursseille voi hakeutua koko maasta. Osallistumiselle ei ole ikärajaa ja läheisesi voi osallistua osalle kursseista. Kaikki kurssit ovat osallistujille maksuttomia.

Kursseille haetaan Sydänliiton Kuntoutumiskurssihakemus – lomakkeella. Hakemukset toimitetaan osoitteeseen Hämeenmaan Sydänpiiriin, Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere. Lisätietoja kursseista ja hakemuksista antaa Jaana Niemelä, puh. 050 560 9446, jaana.niemela(at)hameenmaansydan.fi.

Suomen Sydänliitto järjestää Veikkauksen tuella erilaisia sopeutumisvalmennuskursseja eri puolella Suomea. Kaikista kursseista löydät tarkempia lisätietoja Sydänliiton kuntoutuskalenterista. Tässä alla esimerkkejä kursseista, jotka järjestetään syksyllä 2020 ja keväällä 2021 lähellä Etelä-Pohjanmaata, Keski-Suomea, Pirkanmaata ja Kanta-Hämettä:

Kuntoutumis-, teema- ja etäsopekursseja tukee Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla. Muista Sydänjärjestöjen kuntoutumiskursseista löydät tietoa tästä linkistä https://sydanliitto.fi/kuntoutus-ja-tuki/kuntoutuskalenteri#/

Sopeutumiskurssien tietosuojaselosteesta näet miten tietojasi käsitellään.

 

2. Tuetut lomat

Näin MTLH huomioi koronatilanteen tuetuilla lomilla:

 • Lomalle kutsutaan alle 50 henkilöä/ lomaryhmä
 • Lomakohteissa noudatetaan viranomaisten ohjeita kaikessa toiminnassa: hygieniassa, ravintolatoiminnassa, lomaohjelmassa sekä kylpylä-, sauna- ja allasosastoilla.
 • Lomalle ei saa osallistua sairaana/ flussaoireisena.
 • Lomalaisia ohjeistetaan korona-ajan lomailun suhteen lomajärjestöstä/ lomakohteesta.
 • Oman käsidesin mukaan ottamista lomalle suositellaan.

 

Lomat ovat saman sairauden, vamman tai elämäntilanteen omaaville aikuisille ja lapsiperheille.

 • Tuetut lomat toteutetaan yhteistyössä valtakunnallisten sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kanssa.
 • Lomaa voivat hakea kyseiseen kohderyhmään kuuluvat henkilöt puolison, muiden perheenjäsenten tai avustavan henkilön kanssa.
 • Loman omavastuuhinta 20€/hlö/vrk, alle 17v. lapset maksutta. Loma sisältää majoituksen, täysihoitoruokailut ja ryhmän lomaohjelman. Matkakustannuksista lomalainen vastaa itse.
 • Tuettua lomaa hakevan ei tarvitse olla kyseisen järjestön jäsen.
 • Tuetulla lomalla lomalainen saa mahdollisuuden tavata toisia samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia, jakaa kokemuksia ja saada voimavaroja arjen tueksi. Useimmilla lomilla on mukana vapaaehtoinen lomaohjaaja.
 • Päätökset loman myöntämisestä tehdään MTLH:ssa lomahakemusten pohjalta taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Huolellisesti täytetty hakemus ja avoin kuvaus elämäntilanteesta kertovat parhaiten loman hakemisen perusteista.

Hae tuetulle lomalle.

Vuonna 2021 Keski-Suomen Sydänpiiri ry ja Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry järjestävät kaksi tuettua lomaa - keväällä Kuortaneella (Loma Kuortaneella peruttu) ja syksyllä Savonlinnassa. Alhaalta löydät lomien esitteet ja hakuajat.  Kevään lomahakemukset siirretty suoraan syyskuun Savonlinnan lomalle. Jos syksyn ajankohta (5.-10.9) ei sovi tai muusta syystä et halua pitää hakemustasi voimassa, niin olethan suoraan yhteydessä MAASEUDUN  TERVEYS- JA LOMAHUOLTO RY:hyn.

Ajankohta Paikkakunta Loman esite Haku päättyy
25. - 30.4.2021 Kuortane Kuortaneen Urheiluopisto PERUTTU  25.01.2021
5. - 10.9.2021 Savonlinna Tanhuvaaran Urheiluopisto  05.06.2021

Hakemuslomakkeen löydät tästä linkistä: https://mtlh.fi/loman-hakeminen/hakuohjeet/