Kuvia ja aineistoja

Tältä sivulta löydät hyödyllisiä ravitsemusohjaukseen ja -koulutuksiin soveltuvia kuvia ja aineistoja.

Kuvat 

Lautasmalli-kuva havainnollistaa pääaterian laadullista koostamista, mm. kasvisten määrää ja annoskokoa.

Pohjolan ruokakolmio auttaa hahmottamaan terveellisen ruokavalion koostamista ja havainnollistaa ruokien käyttötiheyttä ja määrää. Ohje ruokakolmion käyttäjälle antaa tarkennettuja vinkkejä kuvan käytöstä ohjauksessa ja opetuksessa.

Vertaile ja valitse -kuvat sisältävät havainnollisia ruokakuvia, jossa vertaillaan välipalojen ja aterioiden energia- ja rasvapitoisuuksia sekä rasvan laatua.

Rasva-aiheiset kuvat

Kovan ja pehmeän rasvan lähteet -kaaviokuva havainnollistaa olennaisimpien ruoka-aineiden rasvan laatua eli kovan ja pehmeän rasvan osuutta rasvasta.

Näissä on runsaasti kovaa rasvaa -kuvassa on konkreettisia esimerkkejä kovan rasvan lähteistä.

Näissä on runsaasti pehmeää rasvaa -kuva havainnollistaa hyviä pehmeän rasvan lähteitä.

Margariinien lisäaineet -kuva havainnollistaa margariineissa ja kasvirasvalevitteissä yleisimmin käytettyjen lisäaineiden E-koodit ja luontaiset lähteet.

Suola-aiheiset kuvat

Suolan lähteet -kuva selventää, mistä päivittäinen suolamäärä kertyy ja miten normaalisuolaisen tuotteen vaihtaminen vähäsuolaisempaan vaikuttaa suolan saantiin.

Mistä suolaa kertyy? -kuvassa on esitetty yleisimpiä suolan lähteitä ja niiden suolamäärät annosta kohti.

Suolaiset naposteltavat -kuva näyttää erilaisten suolaisten napostelutuotteiden suola-, rasva- ja energiamäärät pakkausta tai annosta kohti.

Suola-aiheiset kuvat ja kaaviot sisältävät tietoa suolan saantimääristä ja erilaisten suolavalmisteiden koostumuksista.

Muut kuvat

Kuitu-kuva havainnollistaa ruoka-annosten kuitumääriä ja auttaa pohtimaan omaa kuidun saantia ja sen lisäämistä.

Lisätyn sokerin määrä -kuvassa on esitetty yleisimpien sokerin lähteiden sokerimäärää annosta kohtisokeripaloin.

Lisää havainnollistavia ravitsemuskuvia löytyy OTA-ohjauskartta-aineistosta ja TOTA-Terveyden Oma Tilannearvio-aineistosta.

Sydänliiton ravitsemussuosituksen taulukot, kuvat ja kaaviot -pdf-tiedostoon on kerätty kaikki suosituksessa julkaistut graafit.

Sähköisen elintarvikenäyttelyn (2017) avulla tuot elintarvikkeiden eroja esille pienellä vaivalla. Taulut toimivat näyttelyissä sellaisenaan. Voit hyödyntää kuvia myös esityksissä.

Testit

Rasvan laatu -testilomake auttaa arvioimaan ruokavalion rasvan laatua. Lomakkeen voi tulostaa asiakkaalle.

Suolan saanti -testilomakkeella (Testa ditt saltintag) voi arvioida suolan saantia. Lomakkeen voi tulostaa asiakkaalle.

Syömistottumusten testilomakkeella voi arvioida syömistä syömisen hallinnan ja painonhallinnan näkökulmasta. Lomakkeen voi tulostaa asiakkaalle.

Linkki Sydänliiton digitaalisiin elintapatesteihin (mm. suolan saanti, rasvan laatu, syömistottumukset). Osa testeistä on myös ruotsinkielisinä.

Kuitutesti (fibertest) ja sokeritesti (sockertest) löytyvät Leipätiedotuksen sivuilta.

Ohjeet

Elintarvikenäyttelyn kokoamisohje 2016 on laadittu ravitsemukseen liittyvän näyttelyn rakentamiseen. Ohjeessa on valmiiksi laskettuja suola-, rasva- ja sokerimääriä erilaisille tuotepakkauksille ja vinkkejä niiden havainnollistamiseksi. Katso myös sähköinen elintarvikenäyttely.

Linkit muiden tahojen aineistoihin

Ravitsemussuosituksia koko väestölle, Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Syö hyvää -sivustolta löytyy esityksiä, tietoa elintarvikkeista ja lyhyitä videoita terveellisestä syömisestä.

Kasvikset ry:n materiaalisivuilta löytyy vinkkejä ja kuvia keskusteluun kasvisten käytön lisäämiseksi.