Kuvia ja aineistoja

Tältä sivulta löydät hyödyllisiä ravitsemusohjaukseen ja -koulutuksiin soveltuvia kuvia ja aineistoja.

Kuvat 

Lautasmalli-kuva havainnollistaa pääaterian laadullista koostamista, mm. kasvisten määrää ja annoskokoa.

Pohjolan ruokakolmio auttaa hahmottamaan terveellisen ruokavalion koostamista ja havainnollistaa ruokien käyttötiheyttä ja määrää. Ohje ruokakolmion käyttäjälle antaa tarkennettuja vinkkejä kuvan käytöstä ohjauksessa ja opetuksessa.

Vertaile ja valitse -kuvat sisältävät havainnollisia ruokakuvia, jossa vertaillaan välipalojen ja aterioiden energia- ja rasvapitoisuuksia sekä rasvan laatua.

Kovan ja pehmeän rasvan lähteet -kaaviokuva havainnollistaa olennaisimpien ruoka-aineiden rasvan laatua eli kovan ja pehmeän rasvan osuutta rasvasta.

Margariinien lisäaineet -kuva havainnollistaa margariineissa ja kasvirasvalevitteissä yleisimmin käytettyjen lisäaineiden E-koodit ja luontaiset lähteet.

Suolan lähteet -kuva selventää, mistä päivittäinen suolamäärä kertyy ja miten normaalisuolaisen tuotteen vaihtaminen vähäsuolaisempaan vaikuttaa suolan saantiin.

Kuitu-kuva havainnollistaa ruoka-annosten kuitumääriä ja auttaa pohtimaan omaa kuidun saantia ja sen lisäämistä.

Lisätyn sokerin määrä -kuvassa on esitetty yleisimpien sokerin lähteiden sokerimäärää annosta kohtisokeripaloin.

Lisää havainnollistavia ravitsemuskuvia löytyy OTA-ohjauskartta-aineistosta ja TOTA-Terveyden Oma Tilannearvio-aineistosta.

Sydänliiton ravitsemussuosituksen taulukot, kuvat ja kaaviot -pdf-tiedostoon on kerätty kaikki suosituksessa julkaistut graafit.

Sähköisen elintarvikenäyttelyn (2017) avulla tuot elintarvikkeiden eroja esille pienellä vaivalla. Taulut toimivat näyttelyissä sellaisenaan. Voit hyödyntää kuvia myös esityksissä.

Testit

Rasvan laatu -testilomake auttaa arvioimaan ruokavalion rasvan laatua. Lomakkeen voi tulostaa asiakkaalle.

Suolan saanti -testilomakkeella voi arvioida suolan saantia. Lomakkeen voi tulostaa asiakkaalle. Testa ditt saltintag finns också på svenska.

Syömistottumusten testilomakkeella voi arvioida syömistä syömisen hallinnan ja painonhallinnan näkökulmasta. Lomakkeen voi tulostaa asiakkaalle.

Linkki Sydänliiton digitaalisiin elintapatesteihin (mm. suolan saanti, rasvan laatu, syömistottumukset). Osa testeistä on myös ruotsinkielisinä. 

Ohjeet

Elintarvikenäyttelyn kokoamisohje 2016 on laadittu ravitsemukseen liittyvän näyttelyn rakentamiseen. Ohjeessa on valmiiksi laskettuja suola-, rasva- ja sokerimääriä erilaisille tuotepakkauksille ja vinkkejä niiden havainnollistamiseksi. Katso myös sähköinen elintarvikenäyttely.